Caravan movers

Wat is een caravan mover?
Een caravan mover is een set van 2 motoren met aandrijfrollen die onder een caravan gemonteerd kan worden. Door middel van een afstandsbediening kan de caravan naar zijn plaats worden gemanoeuvreerd. Caravan movers zijn ontwikkeld door de groeiende behoefte aan meer comfort bij het verplaatsen van de caravan. Maar daarnaast is een caravan mover gewoon erg handig wanneer er bijvoorbeeld in een kleine ruimte, op een helling of op een drassig terrein moet worden gemanoeuvreerd. Met een caravan mover is het dus Truma-Caravanmover-XT4mogelijk om de caravan zonder fysieke inspanning in iedere richting te verplaatsen.

Het meest verkochte type is een mover die vast onder de caravan wordt gemonteerd. De caravan mover wordt voor of achter de as van uw caravan geplaatst (afhankelijk van het type caravan) en drijft de banden van uw caravan aan met behulp van aandrijfrollen. De illustratie hiernaast laat zien hoe een mover aan het chassis van de caravan is gemonteerd. De door elektromotoren aangedreven aandrijfrollen brengen de wielen van de caravan in beweging. De mover kan door één persoon via een afstandsbediening worden bediend.

Voor zowel enkelasser als dubbelasser caravans zijn er caravan movers verkrijgbaar. De zwaarste mover kan zonder problemen een caravan van 3.500 kg verplaatsen. Wilt u weten welke caravan mover voor uw caravan geschikt is? Check onze online configurator.

Wilt u meer weten of caravan movers? Bekijk dan ook onze Veelgestelde vragen.

Wat zijn de voordelen van een caravan mover?

  • Gemakkelijk manoeuvreren van de caravan op allerlei soorten terrein
  • Een caravan gemakkelijk en zonder gevaar een helling op- of afrijden
  • Geen fysieke inspanning nodig
  • Minder kans op schade
  • Gemakkelijk verplaatsen van de caravan in de stalling
  • Aan- afkoppelen van de caravan kan door één persoon gebeuren

Welke typen caravan movers zijn er? Halfautomaat / Volautomaat
Er zijn twee typen caravan movers, volautomatisch of halfautomatisch. Het verschil zit in de manier waarop de aandrijfrollen tegen de band van de caravan geplaatst worden. Bij een volautomatische caravan mover worden de aandrijfrollen volledig automatisch op de banden geplaatst door middel van de afstandsbediening. Bij een halfautomatische caravan mover plaatst u de aandrijfrollen door middel van een hendel handmatig op de banden. De besturing van de caravan mover gebeurt daarna bij beide types via een afstandsbediening.

Hoe bedien je een caravan mover?
Op het moment dat u gaat manoeuvreren plaatst u, afhankelijk van welk type caravan mover onder de caravan is gemonteerd, automatisch via een afstandsbediening of handmatig de aandrijfrol van de caravan mover tegen de banden van de caravan aan. Via de afstandsbediening drukt u één knop in en het besturingssysteem brengt de motoren in beweging. De motoren worden via de afstandsbediening bestuurd. Moet de caravan naar links dan blijft de linker motor stil staan en de rechter motor brengt de caravanband in beweging. Als u de knop loslaat dan remt de caravan onmiddellijk. U hoeft daar zelf niet bij na te denken. Door de goede tractie kunnen de movers de caravan verplaatsen op de weg, (nat) gras, grind, zand, klei en sneeuw. En uiteraard kunt u ook eenvoudige hellingen nemen tot wel 15 % (afhankelijk van het type mover). Met een mover kunt u voortaan op de camping gericht het veldje op rijden en de caravan ‘stijf in de hoek’ wegzetten. Geen geruk en gesjor meer aan de caravan maar simpelweg bedienen met de afstandsbediening.

Stroomverbruik
Om een caravan mover goed te kunnen gebruiken raden wij aan om een accu van minimaal 90 Ah te monteren. Wilt u zekerheid en langer kunnen manoeuvreren dan is een 105 Ah of hoger aanbevolen. Gezien het stroomverbruik van de mover dient de accu regelmatig te worden bijgeladen. Installatie van een acculader die de accu automatisch bijlaadt als de caravans op stroom wordt gezet is dan ook aan te bevelen. Vraag hier dan ook naar bij een van onze dealers.

Monteren van een caravan mover
Omdat de montage van een caravan mover zeer nauwkeurig dient te gebeuren en bij foute montage tot problemen kan leiden, raden wij u aan dit altijd door een specialist te laten doen. Laat u dit bij een dealer van Mycaravanmover.nl doen dan heeft u, naast garantie op de mover, tevens 2 jaar garantie op de montage. Mycaravanmover.nl biedt op alle movers een Europese garantie. Als er onverhoopt op vakantie in het buitenland iets gebeurd, bent u verzekerd van hulp onderweg. Wilt u meer lezen over deze garantie?

Gewicht en laadvermogen
Wanneer u een caravan mover onder uw caravan plaatst, moet u wel rekening houden met het gewicht. Een caravan mover bestaat uit een motor en een accu. Het gewicht bij elkaar kan oplopen tot 60 a 70 kg. Dit extra gewicht gaat af van het beschikbare laadvermogen.

Onderhoud caravan movers
Ook een mover heeft onderhoud nodig. Gelukkig kunt u het eenvoudige onderhoud aan de mover zelf doen: zorg dat de mover, voordat hij de stalling in gaat, schoon is. Spuit hem eventueel voorzichtig af met lauw warm water, en verwijder modder en zand. Daarna spuit u de glijdende en bewegende delen even in met een smeermiddel. Het is aan te raden de werking van uw caravanmover elk jaar te laten controleren door de Mycaravanmover.nl dealer.

Tips!
• Bel uw verzekering na aanschaf van een mover. Een mover is namelijk niet altijd automatisch meeverzekerd.
• Indien u meer dan 20° gaat draaien druk de knopjes dan kruislings in, dan draait de caravan om zijn as, wat beter is voor banden en lagers.
• Controleer de banden regelmatig op spijkertjes, schroefjes etc. Normaal kunnen deze geen kwaad, maar de rol van de mover zal deze er verder indrukken wat een lekke band tot gevolg kan hebben.
• Zorg dat de bandenspanning goed is, de mover zal dan minder slippen.
• Laat de mover na gebruik niet tegen de banden staan.
• Als u klaar bent met de mover, leg de afstandsbediening dan in de auto. Niet op de grond of op de bumper, hij wordt dan nogal eens vergeten.
• Indien de mover langer dan 3 weken niet wordt gebruikt, koppel dan een accupool los. Dit om de verrassing van een lege accu te voorkomen.